REKLAM
X

Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları, sinsice ilerleyen ciddi sağlık sorunlarındandır. Kalp sağlığını korumak ve hastalıkları erken teşhis etmek, hayat kurtarıcı olabilir. Kalp hastalıklarının belirtilerinin yalnızca kalpte değil, vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabileceği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle kulakta meydana gelen değişiklikler, kalp hastalıkları hakkında önemli uyarılar verebiliyor.

Kulağınızdaki Değişikliklere Dikkat Edin

Araştırmalar, kulak memesi kırışıklıkları ile koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu kırışıklıklar genellikle 45 derecelik bir açıyla çapraz olarak uzanır. Kulak memesindeki kırışıklık her zaman kalp hastalığı belirtisi olmasa da, bu tür bir değişiklik fark edildiğinde bir doktora başvurmak önemlidir. Kulak memesinin çapraz kıvrımı, ilk kez 1970’lerde Dr. Frank Sanford tarafından gözlemlenmiş ve o zamandan beri birçok uzman bu konuda çalışmalar yürütmüştür.

Kulak Çınlaması ve Kalp Hastalığı İlişkisi

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Frank Sanford, 1973’teki makalesinde kalp hastalığı ile kulak memesi kıvrımı arasında bir bağlantı olduğunu belirtmiştir. O zamandan bu yana, birçok araştırmacı bu ilişkiyi incelemiştir. Beş yüzden fazla otopsiye dayanan bir çalışma, kulak memesindeki kıvrımların %80 oranında 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığı riskini öngördüğünü bulmuştur.

Yüksek Riskli Belirtiler

Başka bir araştırma, kulak memesi kırışıklıklarının kalp hastalığının artan insidansı, kapsamı ve ciddiyeti ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Akut inme nedeniyle hastaneye yatırılan yaklaşık 250 hastanın %80’inde kulak memelerinde çapraz bir kırışıklık olduğu bulunmuştur. Doktorlar, bu kıvrımların iskemik inmeyi ve kalp kasına yetersiz kan beslemesinden kaynaklanan kalp hastalığını tahmin edebileceği sonucuna varmıştır. Ancak, 2021 tarihli bir çalışma, kulak memesi kıvrımının kronik koroner sendromları saptamadaki tanısal faydasının hala yetersiz olduğunu bildirmiştir.

Kulak Memesi ve Kalp Hastalığı Arasındaki Bağlantı Nedir?

Araştırmacılar, kulak ve kalp arasındaki bağlantının nereden geldiğinden tam olarak emin değiller. Bir teori, kalp kası ve kulak memesinin aynı genetik materyalden yapıldığını ve doğrudan birbirleriyle ilişkili olduğunu öne sürer. Başka bir teori ise kulak kırışıklıklarının damar hastalıklarından kaynaklanabilecek bir cilt dejenerasyonu türü olabileceğini öne sürer. Elastin adı verilen ve dokuların esnekliğinden sorumlu olan protein, kulak memesinin kırışmasında rol oynayabilir. Kan akışının olmaması, fiziksel buruşmaya yol açabilir.

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri

Koroner arter hastalığı ile ilgili semptomlar yaşanıyorsa bir doktora başvurmak önemlidir. Bu semptomlar egzersizle kötüleşir ve istirahatte kaybolur. Göğüs ağrısı veya basıncı, omuz veya alt çenede ağrı, sol kola yayılan göğüs ağrısı, bacak ağrısı veya şişmesi, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtiler koroner arter hastalığının işaretleri olabilir.

Sonuç

Kalp hastalıkları, kulakta meydana gelen değişikliklerle de kendini gösterebilir. Kulak memesindeki kırışıklıklar, koroner arter hastalığı riskinin bir göstergesi olabilir. Bu tür belirtiler fark edildiğinde, bir doktora danışmak hayat kurtarıcı olabilir. Kalp sağlığınızı korumak ve düzenli kontrollerle olası riskleri erken teşhis etmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *